Szent György Napok 2016
ÁPRILIS 16 – 24.
2016-04-25:
Legördült a függöny


Bár többen várták, és hallani akarták, Antal Árpád polgármester nem kívánt szólni a záróünnepségen és ennek legalább négy oka van. Egyrészt nem tartotta sportszerűnek, hogy miután a szervezésből - önhibáján kívül - kimaradt, mégis ő legyen reflektorfényben. Másodszor nem állt ki a színpadra azért sem, mert túl közel van a választási kampány és ő már bejelentette, hogy indul újabb mandátumért. Ezért, éppen úgy, mint 2012-ben, tartózkodik az értelmezhető megjelenésektől: részint azért, hogy ne mondják, hogy kampányrendezvénnyé alacsonyította a Szent György Napokat, részint azért, mert nem szeretne semmiféle „versenyelőnyt” szerezni a városnapokkal, a vetélytársakkal szemben.

„Nem utolsó sorban azért is jó, hogy Czimbalmos-Kozma Csaba zárta a 25-ik Szent György Napokat, mert az egykori alpolgármester az összes városnapok szervezésében meghatározó szerepet vállalt, és ezt a megtiszteltetést bizonyosan megérdemli” – jelentette ki Antal Árpád.

A maksai Benke Kúriában tartott záró sajtóértekezleten részt vett Bonnie Tyler, az idei Szent György Napok egyik szármeghívottja, aki rendkívül meleg hangon beszélt a városról és a – szerinte – 40 ezres közönségről (egyébként ugyanennyire becsülték a vasárnap esti tömeget a Zenevonat című produkció résztvevői is), ahol még a kicsik is fújták egyes slágereinek szövegét. A „rekedt hangú” walesi énekessel készült interjút lásd külön anyagban.

Sztakics Éva a sajtóértekezleten, úgy fogalmazott: fontosnak tartják továbbvinni azt 25 évvel ezelőtt meghirdetett alapelvet, amely szerint a Szent György Napok kapocsként kell, hogy működjenek az itt élő magyar és román lakosság között. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a városnapok töretlen sikerét is éppen az szavatolja, hogy mindenkor tekintettel vannak arra, amit a lakosság akar, és elsősorban ezeket az igényeket igyekeznek kielégíteni. „Öröm volt nézni, ahogy reggeltől estig tele volt a város, nagy sikernek örvendett a kézműves vásár és a mesterségek nagyvására és a koncertek megtöltötték a város új főterét” – mondta az alpolgármester.

Elhangzott: a 268 pontból egyetlen egy maradt el (az Országos Amatőr Asztalitenisz Szövetség elhalasztotta a Top-Spin Egyesület által szombatra tervezett versenyt) volt három időpontváltozás, a többi esemény a programnak megfelelően lezajlott.

A megváltozott helyszín körülbelül négyszeresére növelte a nézőtér befogadóképességét.

A 2016-os Szent György Napok költségvetése gyakorlatilag megegyezik a tavalyi kiadáséval: 1 200 000 lej. Ebből az önkormányzat 700 000 lejt adott, a többi támogatásokból, helybérlésekből, jegyekből, stb. gyűlt be. Voltak olyan eseménysorozatok, amelyek ugyanannyiba kerültek, mint a tavaly, például a nagyszínpad, és a Kultúrkert fellőpői, a kulturális hét kicsivel többe került, mint egy évvel korábban, de volt olyan rendezvény is, amire szinte pontosan kétszer annyit költöttek, mint 2015-ben, például a kARTa Session.

A színpadot és a hozzátartozó hang, fény és videotechnikát egy, az MTV Music Awards-on is hangosító nagyszebeni cég szállította olyan szinten, hogy egyetlen meghívott sem talált benne kivetnivalót. Az záró lézeres produkciót brassóiak adták.

A Szent György Napok szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Pro Georgio Sanctio Alapítvány, kiemelt partner Kovászna Megye Tanácsa.

Az esemény főszervezői: Dancs Zsolt és Grubisics Levente voltak.

A Városimázs iroda tevékenységét Barta Mónika és Knop Ildikó irányította, a Szent György Napok előkésztő fázisában az Imázsiroda szervezésében 40 ember dolgozott, a kivitelezésben 120 ember vett részt, ebből 40 önkéntes. Fontos szerep jutott a Kulturális Rendezvényirodának, Fazakas Évának és Pichler Rékának. A vizuális kommunikációt Grubisics Csaga koordinálta hét fotóssal és egy videóssal (Tompa Réka, Codra Botond, Sánta István, Klárik Lóránd, Dobre Lehel, Kelemen Lajos, Demeter Attila, videó (aftermovie) Ürmösi Levente Mihály). A sajtóirodát Ménessy Kinga Kitty vezette. Ambrus Melinda, Kiss Edit és Némethi Katalin mellett három gyakornok (Román Diana, Bartó Béla, Ürmösi Júlia Eszter) dolgozott, ketten gondozták a sajtó mappát a Google Drive-on, valamint az esemény Facebook oldalait (Bálint Erzsébet, Cîrstea Andrea), illetve Bandi István-Zsolt tartotta rendben a webes felületet.

Köszönet a sajtónak, hogy népszerűsítette a 25. Szent György Napok eseményeit. Találkozunk 2017-ben.

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 495
© - Szent György Napok 2016 - Szerzői jogvédelem